Мъжeте студенти са по-склонни към крайни форми на високо самочувствие, за

...
Мъжeте студенти са по-склонни към крайни форми на високо самочувствие, за
Коментари Харесай

Учени определиха шампионите по завишена самооценка

Мъжeте студенти са по-склонни към крайни форми на високо самочувствие, за разлика от дамите. Те смятат, че са по-умни от всички свои сътрудници, около 3 пъти по-често, отколкото жените студенти, споделят учени в отчет, оповестен в списание Advances in Physiology Education.

" Случвало ми се е студентки да ми споделят, че се безпокоят, че техните сътрудници ги вземат за " глупави ". Никога не съм чувала нещо сходно от момчета, по тази причина взех решение да проуча това събитие ", споделя Кейтлий Купър, биолог от университета в Аризона, Съединени американски щати.

През последните години учените отделят особено внимание на другите способи, по които мъжете и дамите реагират на разнообразни тласъци, в това число болежка, удоволствие или други сигнали като разнообразни обществени процеси и феномени. Така да вземем за пример, неотдавна биолози откриха, че разликите в реакциите при стрес при мъжете и дамите се дължат на съществуването в организма на специфичен протеин, който потиска възприятието на безпокойствие. На собствен ред опитите на психолози демонстрират, че мъжете са по-склонни към утилитарно и рационално мислене, а дамите нормално следват най-високите правила на морал и нравственос.

Купър и сътрудниците й разкриха и друг интересен аспект в живота на мъжете и дамите, евентуално свързани с биологичните им разлики, измервайки равнищата на самочувствие измежду студенти от двата пола.

Учените са помолили 250 студенти да оценят личното си равнище на просветеност и да се сравнят с други свои състуденти. Някои от тях си дали безусловно същите оценки като самите " специалисти ", до момента в който други занижили или завишили равнището на университетските си достижения.

Тези наблюдения разкриват няколко любопитни неща, които изясняват за какво дамите не постоянно съумяват да пробият в точните науки и инженерството. Първо, става известно, че момчетата се характеризират с по-високо равнище на самоуважение - средно 66% считат, че са по-умни от съучениците си. Обратно, от девойките единствено 54% ​​заявяват, че превъзхождат останалите студенти. Момчетата 3 пъти по-често се мислят за по-умни от сътрудниците си и забавното е, че девойките са склонни да се съгласят с тях, дори оценките им да са по-високи от тези на момчетата.

Според Купър сходни разлики в равнището на самоуважение могат да повлияят отрицателно на отношението на дамите към науката и работата в тези области на стопанската система и живота, където се изисква високо равнище на просветеност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР